.st0{fill:#FFFFFF;}

Wat is een betting exchange en lay bet? 

De betting exchange kunnen we ook wel het geheim van matched betting noemen. Dit is namelijk de website die ons in staat stelt om een lay bet te plaatsen. Layen noemen we ook wel het ‘verzekeren’ van een weddenschap. De vergelijking met een beurs kan gemaakt worden, waar mensen in plaats van aandelen nu weddenschappen met elkaar verhandelen. Op de bet exchange hebben we de optie om op de uitkomst van een sportwedstrijd een back of lay bet te zetten. Simpel gezegd kunnen we door het plaatsen van twee inzetten alle mogelijke uitkomsten afdekken. Het voor ons interessante gevolg hiervan is dat het mogelijk wordt om een gegarandeerde winst te maken met bonussen bij online bookmakers.

Dit is nu misschien nog moeilijk te begrijpen als je nog niet bekend bent met het principe van matched betting. Dat is echter een probleem dat je makkelijk kan verhelpen door jezelf in te schrijven op onze mailinglijst en een gratis voorbeeld weddenschap met ons mee te volgen. Laten we in dit blogbericht eerst meer uitleg geven over wat een betting exchange is en hoe je een voordeel kunt behalen met de mogelijkheid om lay bets te plaatsen.

Wat is een betting exchange?

Een betting exchange is soort marktplaats voor spelers die inzetten op sportwedstrijden. Een exchange is geen fysiek kantoor, het is slecht een online omgeving (platform) die spelers bij elkaar brengt om weddenschappen tegen elkaar af te sluiten. De exchange faciliteert dit en zal deze weddenschappen bij elkaar brengen.

Een exchange is dus niet hetzelfde als een bookmaker. Een bookmaker neemt namelijk een positie in ten opzichte van een speler die inzet op een wedstrijd. Als je wint keert de bookmaker geld uit en als je verliest incasseert de bookmaker het geld. Een website als de Betfair Exchange neemt geen positie in een loopt dus geen risico, het is slechts een platform waarop spelers weddenschappen tegen elkaar kunnen afsluiten. Als je wint bij de exchange komt dit geld van andere spelers. Wel rekenen exchanges een kleine commissie voor het faciliteren van deze weddenschappen om winst te maken.

Het grootste en belangrijkste verschil met bookmakers is dat een bet exchange ook ‘lay bets’ toestaat. Dit zijn bets waarmee je kan inzetten dat een bepaalde uitkomst niet plaatsvindt. Precies het tegenovergestelde van een normale weddenschap dus. Dat we een lay bet kunnen plaatsen bij de exchange is essentieel voor matched betting en is de reden dat we hiermee winst kunnen maken! Hieronder leggen we eerst verder uit hoe lay bets werken.

Wat is een lay bet?

Bij een sportwedstrijd kan je wedden op een bepaalde uitkomst. Dit heet een ‘back bet’. Bijvoorbeeld, je wedt dat Liverpool wint van Arsenal. Je ‘backed’ dan Liverpool. Aan de andere kant van deze weddenschap zit de bookmaker. Die zal deze weddenschap winnen als Liverpool niet wint.

Op een exchange kan je als speler de rol van de bookmaker aannemen. Je kan namelijk op de exchange op dezelfde wedstrijd inzetten, maar dan voor het geval er een uitkomst niet gebeurt. Dit heet een ‘lay bet’. Een lay bet is dus precies het tegenovergestelde van een back bet. In ons voorbeeld zou je een lay bet kunnen plaatsen op Liverpool. De lay bet wint als Liverpool niet wint.

Als je op dezelfde wedstrijd zowel een ‘back bet’ als een ‘lay bet’ plaats, win of verlies je dus effectief niks! Als Liverpool wint, win je de ‘back bet’ bij de bookmaker maar verlies je de ‘lay bet’ bij de exchange en andersom. Dit is het hele principe van matched betting! Je kan je back bet matchen met je lay bet. Dankzij de exchange kan je dus risicoloos inzetten op wedstrijden (op de commissiekosten van de exchange na). Maar als je niet wint of verliest met een weddenschap, hoe kan je met matched betting dan winst maken?

Dat komt omdat bookmakers regelmatig bonussen aanbieden waarmee ze spelers proberen te verleiden om te gokken. Door de techniek van matched betting, kan je deze bonussen opstrijken zonder het risico geld te verliezen bij het inzetten op sportwedstrijden, gegarandeerde winst!

In onderstaande video wordt dit principe op een makkelijke manier uitgelegd.

Het is wel van belang dat je weddenschappen plaatst op wedstrijden waar de back odds en lay odds dicht bij elkaar liggen. Op deze manier maak je het minste verlies op je weddenschappen en behaal je dus maximale winst met de bonussen die je vrijspeelt. Het zou nogal wat werk kosten om handmatig deze weddenschappen te vinden. Gelukkig biedt de Oddsmonkey software een oplossing. Deze software selecteert namelijk automatisch de wedstrijden met de beste odds en laat tevens andere belangrijke gegevens zien, zoals je liability en liquidity.

Liability en liquidity

Twee belangrijke begrippen bij het plaatsen van een lay bet zijn liability en liquidity. Je liability (letterlijk aansprakelijkheid) is het bedrag dat je kan verliezen bij het maken van een weddenschap. Als je de weddenschap verliest, zal dit bedrag van je balans worden afgehaald. Bijvoorbeeld: je plaatst een lay bet van 10 euro met odds van 3.0x.  Je liability is dan 10 x (1 – 3.0) = 20 euro.  

De liquidity is de hoeveelheid geld die beschikbaar is bij de exchange per weddenschap om een lay bet te kunnen plaatsen. De aanwezige liquidity moet groter zijn dan je liability. Deze beschikbare hoeveelheid geld is afhankelijk van het aantal spelers dat heeft ingezet op een bepaalde wedstrijd. Voor de grote voetbalcompetities, zoals de Premier League wedstrijden, zal over het algemeen meer liquiditeit aanwezig zijn dan voor handbalwedstrijden, hier gokken immers meer mensen op.

Het is belangrijk om te bekijken of er genoeg liquiditeit bij de exchange is om je lay bet te plaatsen. Indien dit niet het geval is, is je weddenschap namelijk niet (volledig) gematched. Het bedrag dat beschikbaar is aan liquiditeit is te zien in de exchange als een getal dat staat onder de odds. Ook in de Oddsmonkey software staat dit bedrag genoemd in de kolom ‘ Available’. Indien er niet genoeg liquiditeit beschikbaar is bij de exchange om je liability te kunnen voldoen, wordt dit ook duidelijk aangeven in de rekentool. Je zal dan een andere wedstrijd moeten uitzoeken om op in te zetten, waar wel voldoende liquiditeit beschikbaar is.

Welke exchanges zijn er?

Er zijn 4 bekende betting exchanges, namelijk Betfair, Matchbook, Smarkets en Betdaq. Aangezien Nederlandse spelers alleen gebruik kunnen maken van de eerste twee, zullen we deze hieronder bespreken.

Betfair Exchange

Betfair is de meest bekende exchange, opgericht in 2000 en is de grootste exchange ter wereld, met meer dan 4 miljoen spelers en 1,800 werknemers. Voor voetbal en paardenracen zal je hier het grootste aanbod vinden, met goede odds en ruime beschikbare liquidity. Betfair Nederland rekent een commissie van 6.5% over de weddenschappen die je plaatst.

Matchbook

Matchbook is een Ierse exchange en is kleiner dan Betfair. Een voordeel van Matchbook was dat ze een stuk minder commissie rekende, namelijk 2%. Sinds november 2019 is deze commissiestructuur echter alleen nog maar voor inwoners van de UK of Ierland. Wij Nederlanders betalen nu 4% commissie over de winsten die we behalen. Deze verandering en het gebrek aan liquiditeit in minder markten heeft ervoor gezorgd dat een stuk minder bruikbaar is geworden.

Als je serieus werk gaat maken van matched betting, dan raden wij toch wel aan om zowel een Exchange Betfair als Matchbook account te openen. Soms komt het namelijk nog weleens voor dat er zich situaties voordoen waarbij het nodig is om op een andere exchange in te zetten of dat de odds bij de concurrent niet iets beter zijn. In de Oddsmonkey software kan je selecteren welke exchanges je wil zien, door deze met de filterfunctie aan te vinken.

Samenvatting

Dankzij de betting exchanges is het mogelijk om lay bets te plaatsen, waarmee je een back bet bij de bookmaker kan afdekken. Je kan de Oddsmonkey software gebruiken om de wedstrijden uit te zoeken met de beste odds en voldoende beschikbare liquidity in de bet exchange. Je zal een klein verlies maken op deze weddenschappen omdat je een kleine commissie moet betalen bij Betfair Nederland. Omdat de bookmakers echter regelmatig verschillende bonussen weggeven kan je dankzij matched betting een gegarandeerde winst vrijspelen!

Leer matched betting met een gratis voorbeeld!